"Bár sok viszontagságon estek keresztül a miskolci szőlők, se művelésük, se (jó) hírük sohasem szűnt meg. Mindig voltak és vannak, akik buzgó kereskedéssel a bornak is, a városnak is jó nevet szereztek. "
- Bél Mátyás 1723

Miskolc, Csattos hegy

Csattos hegy

Miskolc határában, a Csattos hegyben rendelkezem egy 1984 áprilisi telepítésű 800 négyszögöles cserszegi fűszeres parcellával. Ez a parcella a 26-s számú. A terület 60%-a osztatlan közös tulajdonként került megvásárlásra 2014 novemberében. A területből fennmaradó 40%-s részt pedig 2015 augusztusában sikerült megszerezni, így jelenleg a teljes parcella felett rendelkezem. A terület tartalmaz a cserszegi fűszeresen kívül néhány egyéb számomra ismeretlen fajtájú szőlőt is. Megtalálható benne néhány vörösszőlő (néró, medina), valamint néhány nem odavaló fehér szőlőfajta (csabagyöngye és még valami más) is. Ezeknek a visszaoltása folyamatban van Cserszegi fűszeresre; cserébe viszont van néhány tőke Laska, amit én oltottam át a Pécsi Kutatóintézettől kapott csapokkal. 2021 folyamán sikerült a mellettem lévő 27-s parcellát is megszerezni ezzel fél hektárra növelve a Csattos hegyen lévő területet.

Miskolc, Farkas dűlő

Csattos dűlő

Miskolc déli részén található a Farkas dűlő, ahol a Harsányi riolittufa formáció is kezdődik. Szintén a 80-s évek közepén került betelepítésre a terület. 800 négyszögöl Kékfrankos és 800 négyszögöl Zweigelt fajtával rendelkezem itt. Az érdekesség, hogy van néhány tőke Tramini és Fűszeres tramini is a tőkék között. Mindkét parcella 2020-ban került hozzám.