Mottó

"Nem is igazi miskolci polgár az, akinek nincs egy borházzal ellátott pincéje az Avason."

A borospincém Miskolcon található, a történelmi Avason helyezkedik el. Ezen belül a Kisavas mélyvölgyi részén. Kicsit talán csalóka az elnevezés hiszen egy völgyről beszélünk, de a pince a völgy észak-nyugati karimájának tetején helyezkedik el, közvetlenül a Tűzkövesnek hívott terület mellett. A tűzkövesről annyit kell tudni, hogy régészetileg országosan védett terület, hiszen értékes kőkorszaki eszközöket/eszközmaradványokat találtak ezen a területen.


2002-2003 között kezdett el körvonalazódni, hogy pince nélkül nem lehet élni. Egyrészt régen is volt a családban pince(erre még visszatérünk) és szőlő. A szőlő a város legjobb szőlőtermő területén, az Avason, a mostani Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola közelében volt. Igaz ugyan, hogy nem az Avas legjobb része, hiszen az az Avasnak a déli oldala, a Szentgyörgy része volt. De azért mégis az Avason volt:) Sajnos az idióta városvezetés az 1960-s, 70-s években beépítette a tokaji Nagy Kopaszhoz vagy a mádi vulkáni területekhez hasonló adottságokkal rendelkező szőlőskerteket és egy "csodálatos" panel dzsumbujt varázsolt a helyére :( De kanyarodjunk vissza 2002 környékére. Ott járunk, hogy pici romantikával visszatekintve a régi történetekre és életvitelre elhatároztuk, hogy vásárolunk egy borházat az Avas oldalában. Az idők folyamán feledésbe merült, hogy melyik volt a Szitárcsik (édesanyám vezetékneve) pince. A körülbelül egy - két éves keresgélés során megnéztünk több pincét is. Ezek közül az Arnóti sor 127 és 128 szám tűnt a legigéretesebbnek, viszont ezekkel az volt a probléma, hogy nem volt bennük elég hely egy fürdőszoba kialakítására, illetve elég macerás autóval megállni előttük. Mellettük viszont az szólt, hogy mögötte van földterület, ha úgy alakul akkor talán lehet vásárolni abból is.

Arnóti sor 127-128

Viszont mégsem vettem meg őket, hanem tovább keresgéltünk.


Csabai sor 246

Szóba került még a Csabai sor 246 is. Ez a pince azért maradt emlékezetes számomra, mert amikor megtekintettem, akkor beszakadt alattam az emelet, majdnem leestem a földszintre:) Azóta elkelt a pince és a jelenlegi gazdája szépen felújította. Innen is gratulálnék neki. Szép, stílusos pince tulajdonosa.


És ekkor találtunk rá az egyik legszebb pincére a Kisavason, mégpedig a Győri soron.

Győri sor

Egy szombat délelőtti nap néztük meg édesanyámmal a pincét. Igaz ugyan, hogy autóval nem lehet megállni ez előtt a pince előtt sem, de volt egy bejárata hátulról is, ami egy kis térre vezet(vagy ha úgy jobban tetszik egy nagy parkolóba:)) Anyuval mindketten beleszerettünk első látásra. Már csak azért is, mert vezetékes víz is volt benne. Ez akkortájt körülbelül a pincék 25%-ban volt csak. (Persze ez az arány az általam megtekintett pincék arányában értendő és erősen szubjektív ) Kb. 30 perccel a tulajdonossal történt első találkozás után egymás markába csaptunk és megegyeztünk. Másfél millió forintra tartották a pincét . Annyira tetszett, hogy nem alkudtunk belőle egy fillért sem. Délután már meg is volt az időpont hétfőre az ügyvédhez. Ez az előnye, ha valaki rokonhoz jár ügyvédhez:) Vasárnap madarat lehetett velem fogatni. Végre van pince! És nem is akármilyen! Naná, hogy nem lett happy end a sztoriból. Vasárnap délután az egyik barátomhoz ugrottam fel. Amikor hazaértem édesanyám mondta, hogy rossz hír: Visszamondták a pincét. Összeült a családi kupaktanács és mégsem adják el. Kicsit sántított a történet, de mit lehet mit tenni, ha nem, hát nem... :( Később kiderült persze a teljes igazság is. Valaki más is megnézte még szombat délután a pincét és ránk ígért. Néha nem jó elsőnek lenni:( Még az sem vigasztalt, hogy az eladó is béna volt. Ha nem a kajli családi kupaktanácsával jön, hanem az igazat mondja, akkor mi is tudtunk volna emelni az ajánlaton:( Kicsit még mindig sajog a szívem a pincéért, hiszen még mindig lenyűgöző és sajnos az új tulajdonos azóta sem foglalkozott vele :( Csak pusztul. :( Ellenben az vigasztal, hogy talán sosem ismertem volna meg azokat az embereket az Arnóti soron, akik később a szomszédaim lettek. Kár, hogy nem vagyok multi-milliomos. Tuti megvenném, rendbe raknám és az erkélyről élvezném a lenyűgöző panorámát:)


A győri sori kudarc után a keresgélés folytatódott tovább, de nem nagyon akadt horogra a tuti. Nagyjából megnéztünk mindent, amit hirdettek és ami pletyka szinten eladó volt és még találkozott is az anyagi elképzeléseinkkel. Nem nagyon lett újabb célpont, ezért feladtunk egy hirdetést a Borsodi Apró nevű hirdetőújságba. Valamelyik nap pedig beesett egy telefon. Lenne egy eladó pince az Arnóti soron. A hirdetésben lévő maximális ár 75%-n. Nosza nézzük meg! Kis ház; nincs víz; dohos pinceszag; kis, cuki pince; mögötte erdő (régen kert volt most próbálom kitakarítani és egy-két régi gyümölcsfát megmenteni az utókornak); kicsi udvar; kicsi kert; előtte pedig autóbeálló. Nagy szó volt ez, hiszen még ma is van néhány szomszédomnak parkolási problémája. Főleg az Arnóti sor közepe táján. Nem épp a legpatinánsabb pince, de jó potenciál van benne és magán célra tök ideális.

Arnóti sor 141 régi

Picit alkudtunk. Egymás kezébe csaptunk és 2004 áprilisában megvettük a Jencsel családtól. Sokáig nem történt semmi említésre méltó. Néha feljártunk a barátokkal szalonnát sütni. Úgy gondoltam, hogy addig nem nyúlok hozzá, amíg nem lesz víz és szennyvíz az utcában.


2008-ban az egyik barátom megkérdezte, hogy nem kell-e kicsi pénzért prés, hordó meg daráló, mert a nagymamája beköltözik Miskolcra és eladnak mindent, amire nincs szükség. Hogyne kellene! Valamire csak jó lesz! :) Szóval 2008-ban vettem szüretkor kb. 2 mázsa leányka szőlőt Egerből azzal a céllal, hogy márpedig most a panel gyerek bort csinál. :) Hála Istennek kedves szomszédomat és most már barátomat, Havasi Bélát arra fújta a szél és a jótanácsainak és a segítségének hála nem ecet lett a szőlőből. Köszönöm Béla bátyám! Viszont itt új lendületet vett a fertőzés. Nem csak pince kell, de bor is! Több évben is vettem szőlőt és készült bor(féle ital:)) 2009 óta minden évben lett a Csattos dűlőből egy kis cserszegi és mellé még valami más is. Néha Kistokajból kékfrankos, néha Tállyáról furmint, néha Tibolddarócról oportó. Ezekből a tapasztalatokból rájöttem, hogy jó bort csak akkor lehet készíteni, ha van szőlője is az embernek. Minél kevesebb terem egy szőlőtőkén, annál jobb minőségű bor lesz a szőlőből. Érdekes tapasztalat volt, hogy amikor vásároltam a szőlőt, akkor rossz évjáratban 16, jó évjáratban 17, kiváló évjáratban 18 volt a cukor foka. 2015-ben, első nekifutásra, a saját területről szüretelt cserszegim 20 fokos lett. :) (Szomszédok nagyrészének pedig 18). Na jó azért tegyük azt hozzá, hogy Sándor Zsolt barátom instrukciói igen sokat segítettek abban, hogy ilyen minőségű szőlőt sikerüljön termelni. Örök hála és köszönet érte! :) További részletek a szőlő menüpont alatt. 2015-re sikerült elérnem oda, hogy tudok minőségi szőlőt termelni. A kisüzemi feldolgozáshoz elég jó minőségű eszközeim vannak. Akár inox tartályban, akár hordóban szeretnék erjeszteni a lehetőség adott.


2008 táján Havasi Béla bátyám szervezkedni kezdett, hogy vezessük be önerőből a vizet-szennyvizet. Ám legyen! Béla bátyámról azt kell tudni, ha valamit a fejébe vesz, akkor nem csak dumál róla, hanem csinálja is.

2009-t írunk. Van víz, szennyvíz. Nosza csinosítsuk ki a pincét is:) Legyen összkomfortos! Megindultak a tervezési munkálatok, valamint az engedélyeztetés után, 2010-ben a felújítás is. Lett emelet, nappali, konyha, fürdőszoba, minden igényt kielégítő feldolgozó helység.


Csabai sor 246

2015 szeptemberében, szüret közben fel kellett ugranom a pincébe, mert elfogyott a zsák. Épp villanyóra leolvasás volt és összefutottam a közvetlen szomszédommal. Beszélgetünk és kiderült, hogy megválna a pincéjétől. Hmm... Végülis van az az ár, amiért érdekel:) Abban maradtunk, hogy novemberben beszélgetünk és megmutatja a pincét, hátha meg tudunk egyezni. Hát... Sikerült:) Szóval most van még egy pincém. Joggal merül fel a kérdés, hogy minek. Egyrészt szeretnék majd kemencét építeni, hogy tudjunk finom csülköt sütni, másrészt viszont kényelmesebben elférek a régi pincében, ha átpakolom a kádat, hordót és prést az új pincébe. Ezek csuda fontos dolgok, de egy évben csak egyszer vagy kétszer használja őket az ember és a többi 364 napon csak kerülgeti.


Említettem a bejegyzés elején, hogy feledésbe merült melyik volt a családi pincénk. Nos 2016 januárjában ez is kiderült. Édesanyám az egyik rég nem látott rokonunknak említette, hogy érdekelné melyik lehetett a Szitárcsik pince. A kedves rokon egyből rávágta, hogy a Mélyvölgyön volt, a Halásztanyával szemközti oldalon, Zsolcai sor 242 szám alatt. Még az eredeti adásvételi is előkerült. Éppen eladó. Így néz ki ma(2016.01.16):

Szitárcsik pince
Szitárcsik pince